ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ-ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ Κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: «ΚΛΑΣΙΚΗ ΙΝΔΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ»

Wednesday 24 Απριλίου 2024
Ενημερωτικό Δελτίο-Διάλεξη του κ. Δημήτρη Ρουμελιώτη: «Κλασική Ινδική Μουσική»

 

             Στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος του 6ου εξαμήνου «Ινδουισμός», την Τρίτη, 23η Απριλίου 2024 και ώρα 6:00 μ.μ., στην Α΄, μετά από πρόσκληση του διδάσκοντος Επίκουρου Καθηγητή κ. Απόστολου Μιχαηλίδη, ο μουσικοσυνθέτης κ. Δημήτρης Ρουμελιώτης, παρέδωσε διάλεξη με θέμα «Κλασική Ινδική Μουσική».

                Ο κ. Ρουμελιώτης χάρη στη μουσική του παιδεία αρχικώς υπό τον Ross Daly και στη συνέχεια υπό τον Ινδό δάσκαλο κλασικής ινδικής μουσικής Rabindranath Goswami, ανέπτυξε από στήθους και ανέλυσε εμπεριστατωμένα το θέμα της διαλέξεώς του.

               Ξεκινώντας από την εποχή των Βεδών, περνώντας στη συνέχεια στην εποχή της αυτοκρατορίας των Mughal και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας, παρουσίασε την ιστορία της κλασικής ινδικής μουσικής. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσωπική του διαδρομή στον χώρο της κλασικής ινδικής μουσικής, αρχής γενομένης με τα πρώτα ακούσματα συνθέσεων του Ravi Shankar. Στο δεύτερο μέρος της διάλεξής του ανέλυσε το ινδικό μουσικό σύστημα των ragas, αντιπαραβάλλοντάς το με αυτά της κλασικής δυτικής και βυζαντινής μουσικής.

              Ολοκλήρωσε δε τη διάλεξή του θίγοντας πτυχές της σύγχρονης ινδικής κοινωνικής πραγματικότητας, τοποθετήθηκε κριτικά απέναντι στην άσκηση της yoga και αντιπαρέβαλε την προσωπική του, χριστιανική, πίστη, με τις πεποιθήσεις των ινδικών θρησκευμάτων.

                Μετά το πέρας της διάλεξης του εκτέλεσε με το sitar του μία raga και μία dhun, μαγεύοντας κυριολεκτικά τους παρευρισκομένους.

                Εν κατακλείδι, η διάλεξη και μουσική εκτέλεση του κ. Ρουμελιώτη πρόσφερε στους φοιτητές μας την ευκαιρία γνωριμίας με μια πτυχή του ινδικού πολιτισμού. αυτήν της ινδικής κλασικής μουσικής.

ΦΩΤΟΘΗΚΗ